Wordpress VS Squarespace

Wordpress en Squarespace zijn beide platformen om je website in te bouwen. Maar welke past het beste bij jouw verwachtingen? We overlopen ze in deze blog.

 

Gebruiksvriendelijkheid

Squarespace is de duidelijke winnaar als het over gebruiksvriendelijkheid gaat. Het is veel eenvoudiger en intuïtiever opgebouwd. Je kan perfect een volwassen website bouwen zonder dat je maar 1 lijntje aan code nodig hebt.

Bij Wordpress zal het even tijd vragen alvorens je de structuur onder de knie hebt. De kans is ook groot dat je toch wat HTML of CSS zal nodig hebben om het gewenste resultaat te verkrijgen.

 

De Editor

Pagina’s op je website aanpassen met Squarespace is eenvoudiger dan met Wordpress. Je werkt met elementen die je een plaats geeft op het grid van de Fluid Engine. ‘What you do is what you get’. Je ziet letterlijk wat je aan het bouwen bent.

Bij de Wordpress Editor kan je ook je pagina samenstellen met elementen. Maar je zal steeds naar een preview weergave moeten gaan, wil je het resultaat van je ‘bouwwerken’ bekijken. Dat maakt dat je al snel zit te flipperen tussen de editor en de preview.
Je kan (betalende) plugins installeren zoals bijvoorbeeld Elementor om je Editor-ervaring in Wordpress te verbeteren, maar het blijft toch minder gebruiksvriendelijk dan bij Squarespace.

 

Je website online zetten

Squarespace is een end-to-end platform. Dit wil zeggen dat ze alles voor je coveren, ook je hosting en (indien gewenst) je domein. Het is momenteel wel nog niet mogelijk een .be of .nl domein voor je website te kiezen bij Squarespace zelf. Je zal deze domeinen via een externe partij moeten koppelen aan je website. De hostingruimte bij Squarespace is onbeperkt en werkt stabiel.

Bij Wordpress mag je zelf je hosting uitkiezen en koppelen aan je website. Het vraagt wat meer kennis. Maar Wordpress is dus wel HET platform voor wie het belangrijk vind om zelf hun hosting te kunnen kiezen.

 

Flexibiliteit

Wanneer het over flexibilteit gaat is Wordpress de grote winnaar. OK, we hebben net verteld dat Wordpress moeilijker is om mee te werken. Maar vaak zijn dingen zo ingewikkeld omdat we meer keuze hebben in de mogelijkheden. Dat is ook zo bij Wordpress

  • Wordpress is Open Source. Dit betekent dat je je volledig kan uitleven met de code die achter je website zit. Daarnaast is er ook een groot netwerk aan developers die coderen in Wordpress.

  • Je kan je server configureren hoe jij dat zelf wil.

  • Er zijn meer dan 11.000 plugins beschikbaar. Deze plugins kan je op je website installeren. Er zijn er zowel gratis, als betalend beschikbaar.

Flexibiliteit troef, maar dit heeft ook zijn nadeel. Al deze zaken zorgen er voor dat er openingen zijn in je website om je website te hacken. Iets wat je bij Squarespace niet snel zal voorhebben.

Bij Squarespace is het trouwens ook mogelijk om via code je website aan te passen. Je kan zowel met HTML als CSS aan de slag en er is een ruim aanbod aan plugins te vinden die je kan installeren op je website. Het voordeel hier is dat je je site kan aanpassen, maar dat je geen poortjes openzet voor aanvallen van buitenaf.

 

Templates

Voor een snelle (of eenvoudige) start kijk je al snel richting de templates. Squarespace staat er om bekend een prachtig aanbod aan templates te hebben. Je kan al deze templates gebruiken binnen je abonnement.

Wordpress heeft 1 template beschikbaar. Wil je een andere template? Dan kan je deze kopen of online op zoek gaan naar een gratis alternatief.

Je moet niet met een template werken als je niet wil. Je kan zowel bij Squarespace, als bij Wordpress vanaf 0 beginnen. Dit zal je wat meer tijd en ervaring vragen. Maar je website zal wel uniek zijn op dat wereld wijde web.

Templates aanpassen aan je wensen is in Squarespace veruit eenvoudiger dan in Wordpress. Je eigen kleuren implementeren gaat eenvoudig site-with. Maar je kan ook op specifieke plaatsen eenvoudig aanpassingen doorvoeren.
Bij Wordpress kan je ook deze aanpassingen doen, maar is het toch wat omslachtiger. Daarnaast is het vaak ook afhankelijk van de template die je gebruikt waar welke aanpassingen doorgevoerd worden.

 

Frustratie factor

Vloeken zal je als beginner sowieso wel eens doen, bij beide platformen.

Bij Wordpress zal dat vloeken al eens meer voorkomen dan bij Squarespace, omwille van deze redenen:

  • Overaanbod: Heb je een fotogallerij nodig? Die moet je met een plugin installeren en je hebt de keuze uit meer dan 850 aanbieders.

  • Niet-compatibele plugins: Zoals alles in de computerwereld zijn er updates voor je Wordpress en plugins. (Ja, voor alle plugins apart). Het gebeurt dan ook vaak dat een update er voor zorgt dat die plugins en je website niet meer willen samenwerken. Je zal dan met code aan de slag moeten gaan om het terug draaiende te krijgen. Je gaat vast en zeker Google benutten om reviews van plugins te bekijken en dan zie je vaak voornamelijk frustraties naar voor komen over gebruikers die hier tegenaan lopen.

  • Veiligheid: die updates zijn voornamelijk noodzakelijk om je website veilig te houden voor aanvallen. Je moet ze dan ook doen wil je iets of wat stabiel online zijn. Geen updates doen geeft je frustraties omdat je website niet meer wil werken. Wel updates doen geeft je frustraties omdat bepaalde plugins plots niet meer werken.

Bij Squarespace heb je deze frustratie-factor niet. Alle nodig elementen zitten in Squarespace zelf, zonder externe plugins. Je moet geen updates doen en Squarespace houd alles veilig voor je in de achtergrond zonder dat jij er iets aan moet doen. Wil je toch een frustratie-factor voor Squarespace hebben? Dan zal dat het feit zijn dat je bijvoorbeeld de keuze hebt uit slechts 1 fotogallerij ipv 850. Je kan deze fotogallerij aanpassen aan 95% van je wensen. Maar wil je ‘speciallekes’, dan zal je met code aan de slag moeten of op je kin moeten kloppen…

Alles is mogelijk in Squarespace als je kennis hebt van HTML en CSS. Heb je die kennis niet? Dan moet je het stellen met de (vrij uitgebreide) mogelijkheden van Squarespace zelf.

 

Prijzen

Met geen van beide platformen kan je gratis een website online zetten. Klopt, je kan Wordpress gratis gebruiken. Maar zodra je je website online wil brengen, zal je hosting, domein en SSL nodig hebben.

De abonnementen bij Squarespace lijken veel duurden dan bij Wordpress. Maar als je bij Wordpress de nodige hosting en plugins er bij telt, kom je al snel op hetzelfde (of zelfs hoger) bedrag uit.

 

SEO

Je kan bij zowel Wordpress als Squarespace aan de slag met je SEO. Bij Wordpress ga je hiervoor al snel beroep doen op de populaire plugin Yoast SEO. Bij Squarespace zitter er SEO-mogelijkheden in het platform zelf, maar deze zijn beperkter. Wil je uitgebreidere SEO-toepassingen gebruiken? Dan kan je SEO Space gebruiken.

 

Support

Squarespace heeft 24/7 e-mailsupport en live chatten met een medewerker is mogelijk van 10u tot 18u.

Wordpress is een Open Source platform. Dat wil zeggen dat de gebruikers zelf het platform maken. Je zal dus geen support kunnen contacteren. Maar er is een uitgebreide community die je graag verder helpen met je vragen.

 

Conclusie

De conclusie is dat Squarespace voor 90% van de websites genoeg mogelijkheden heeft om aan de slag te gaan. Je hebt een stabiel en eenvoudig CMS voor je website met een ruim aanbod aan knappe tools en templates.

Wil je over the top gaan en heel veel custom tools in je website hebben? Dan kan je beter voor Wordpress kiezen.

Ben je op zoek naar een professionele website?

Vorige
Vorige

Dit is de trend voor 2024 voor je zaak

Volgende
Volgende

Wix vs squarespace