Wix vs squarespace

Vergelijking tussen de 2 populairste website CMS’en.

De welke kies je nu het best?

Wix en Squarespace zijn veruit de populairste platformen om je website in te bouwen. Samen draaien ze 55% van de websites die zijn gebouwd in een website builder.

Ondanks ze beide hetzelfde doel hebben, een website realiseren, zijn er toch grote verschillen. Ik verkies persoonlijk uiteraard Squarespace voor Wix. Waarom? Dat licht ik toe in deze blog.

 

De editor

Het grootste verschil tussen Wix en Squarespace is natuurlijk het CMS. CMS staat voor Content Management System. Bij beide is dit een website die het voor je mogelijk maakt online eenvoudig je website aan te passen, foto’s toe te voegen, te bloggen, …

Wix heeft een aanpasbare maar ongestructureerde editor, terwijl Squarespace een gestructureerde en intuïtieve editor heeft.

Wix’s ongestructureerde editor

Met Wix kan je elk element overal op de pgina plaatsen. Je kan het zelf per pixel positioneren. Dat maakt het een ongestructureerde editor. Je eerste reactie is dat dit je veel vrijheid geeft. Maar elk voordeel heeft zijn nadeel. Zo kan het tot frustraties leiden bij non-webdesigners. Enkele voorbeelden:

  • Gebruikers kunnen kiezen tussen lettertypes, groottes, kleuren, … voor elk individueel tekstvak. Leuk, als je weet wat je doet. Maar al snel wordt je website zoiets als die eerste powerpoint van je nonkel met al de mogelijke animaties die je maar kan bedenken en waar je al snel een epileptie-aanval van krijgt.

  • Er zijn vele keuzemogelijkheden qua templates voor je secties. Dit geeft je vrijheid, maar zorgt er ook weer snel voor dat je website als geheel niet meer tot zijn recht komt.

  • Je kan bepaalde elementen buiten je grid plaatsen. Dit geeft je meer ruimte, maar zorgt er voor dat op sommige toestellen er dingen van het scherm vallen.

In het algemeen kan je de editor van Wix vergelijken met een leeg doek waarop je je kan uitleven. Als je een webdesigner/schilder loslaat op dat wit doek, zal je het gewenste resultaat krijgen. Maar als het je eerste website/schilderij is, dreig je al snel van een tekening van een kat naar een olifant gaan.

Squarespace Fluid Engine

Squarespace maakt sinds kort gebruik van de Fluid Engine om je pagina’s vorm te geven. Het is een raster waar je eenvoudig elementen op kan plaatsen, verplaatsen, vergroten, verkleinen, op- en onder elkaar plaatsen, … Het werkt heel intuïtief en visueel. Naast een duidelijke weergave op de desktop-versie kan je (moet je) een aangepast design maken voor de mobiele weergave. Er is geen aparte weergave voor tablet-formaat.

 

Templates

Persoonlijk maak ik zelf nooit gebruik van templates. Ik ben nu eenmaal een ‘schilder die liefst met een leeg canvas begint’. Voor een niet-webdesigner zijn templates echter een goed opstapje om er in te vliegen.

Wix heeft veel meer templates als Squarespace. We spreken dan over meer dan 850 templates bij Wix, in vergelijking van meer dan 150 templates bij Squarespace. Maar uiteindelijk heb je er maar eentje nodig en zal je deze toch nog aanpassen naar je wensen qua kleur en inhoud. Dus op dat vlak is het beter te kijken naar de kwaliteit ipv de hoeveelheid.

Squarespace Templates

Squarespace heeft de beste templates van elke websitebouwer. Ok, dit is voor een deel subjectief, maar eerlijk? Er is geen enkele websitebouwer die zulk een strak en modern design heeft in hun templates.

Enkele voorbeelden van Squarespace Templates

Wix templates

Wix heeft meer keuze qua templates. Maar vaak gaat het over dezelfde templates met een ander voorbeeldfotootje er in. Ze zijn vaak ook gedateerd. Wix heeft namelijk de gewoonte om hun templates aan te vullen en de oudste templates niet weg te doen in het aanbod. Squarespace doet dat wel.

Enkele voorbeelden van Wix Templates. Op zich 3 keer dezelfde met gewoon een andere afbeelding als achtergrond.

Je kan in Wix niet veranderen van template zodra je er eentje gekozen hebt. Allez, ‘t is te zeggen… Je kan dat wel, maar dan zal je een hoop werk opnieuw moeten doen. Squarespace gebruikt templates om je gewoon op weg te zetten, maar als basis is alles hetzelfde en kan je dus maken en wijzigen wat je maar wil.

 

Templates aanpassen

Squarespace laat zich veel eenvoudiger aanpassen. Bijvoorbeeld kan je eenvoudig als basis 5 kleuren instellen die bij je merk horen. Squarespace zal dan deze kleuren automatisch implementeren op gans je website. Wil je toch nog op bepaalde plaatsen andere kleuren gebruiken? Dan kan dat ook. Je kan kleuren ingeven adhv een kleurenkiezer, RGB, RGBA, CMYK, HEX, … Aangepaste kleuren doorvoeren op je website (kleuren die niet in je palet zitten) doe je eenvoudig op de plaats waar je de aanpassing wil doen.

Bij Wix kan je ook je eigen kleuren kiezen. Maar het is vaak niet echt duidelijk waar hij welke kleuren zal gaan doorvoeren. Wil je kleuren aanpassen over gans je website? Dat is al wat omslachtiger. Wil je kleuren op bepaalde plaatsen aanpassen? (bv van een link in een tekst). Dan is het al wat meer zoekwerk om nu juist dat vakje in de instellingen te vinden dat voor die bepaalde link in de tekst werkt. Het werkt wat minder intuïtief.

 

Features

Er zijn een aantal features die elke website bouwer moet hebben.

  • Foto-gallerijen

  • Maps

  • Formulieren

  • Audio Players

Zowel Wix als Squarespace hebben deze features in hun CMS zitten.

Daarnaast zijn er nog een hele resum extra features die van je website een echte machine kunnen maken om je website een ‘moneymaker’ te maken. Denk hierbij aan een online afsprakensysteem, webshop, e-mailmarketing, online cursussysteem, een memberspace, … Wix is uitgebreider in het aanbod van features, maar de features van Squarespace werken stabiel en zijn heel uitgebreid in de mogelijkheden.

Om een voorbeeld te geven kan je in Squarespace een oline afsprakensysteem implementeren. Het stopt dan niet bij het gewoon inboeken van een afspraak, maar je kan er automatisch bevestigingsmails, herinneringsmails, opvolgmails, betalingen en facturen koppelen aan de afspraak. Bij Wix zal het al snel stoppen bij wat de feature moet kunnen: afspraken inboeken.

 

Bloggen

Squarespace is het beste platform om te bloggen van elke websitebouwer. Als je wil bloggen, kies dan gewoon voor Squarespace.

Beide hebben de belangrijkste features voor het bloggen:

  • Tagging

  • Categorieën

  • Drafts

  • Reacties

  • User roles (als je wil samenwerken met iemand)

  • SEO (Slug, titel en omschrijving

  • RSS Feed

  • Social Sharing

Maar buiten dit gaat Squarespace nog een stapje verder:

  • Je kan meerdere ‘authors’ hebben voor een blogpost

  • Je kan een aangepaste afbeelding instellen voor het delen op social media

  • Je kan in je blog alle features implementeren (zoals je Instagram feed, formulieren, afsprakensysteem, restaurant menus, …)

Klein weetje hierover: Squarespace is begonnen als blogplatform. De basis van hun bloggen gaat dus al even mee ;-)

 

Beveiliging

Zowel Wix als Squarespace zijn de beste end-to-end platformen. Dat wil zeggen dat ze alles voor je in orde houden, inclusief je beveiliging, updates en hosting.

  • SSL-certificaat: Die https ipv http voor je URL. Beide platformen voorzien dit standaard voor je website. Iets wat al snel meer dan €120 kost als je dat extra moet voorzien via een andere partij.

  • Third-party security: Apps van derde partijen ondergaan een strenge securitytest alvorens de weg te vinden naar de websitebouwers

  • Security monitoring: Buiten een veilig afgesloten systeem, bewaken beide platformen ook aanvallen van buitenaf.

  • Bug bounty program: Beide platformen investeren in ethische hackers die voor hen op zoek gaan naar zwakke punten in hun systemen zodat ze deze kunnen versterken alvorens er misbruik van gemaakt wordt.

 

Prijzen

De prijzen van beide platformen zijn wat hetzelfde. Een abonnement voor een jaar is voordeliger dan maandelijks te betalen. Bij Squarespace krijg je dit transparanter te zien dan bij Wix. Bij Wix zit je ook met beperkingen qua hosting en bandbreedte, maar vaak is het voldoende om je ding op te doen hoor.

 

Conclusie

Beide platformen zitten dicht bij elkaar. Squarespace geeft je toch net iets meer ‘luxe-gevoel’ en werkt intuïtiever om met je website aan de slag te gaan. Wix heeft meer toeters en bellen, maar het is al snel een kunst deze onder controle te houden.

Wil je zelf een website bouwen maar heb je toch graag iemand die je hierin ondersteund? Check dan zeker mijn DIT-traject.

Vorige
Vorige

Wordpress VS Squarespace

Volgende
Volgende

Wat kost een oude website je zaak?