5 Must read tips voor Squarespace 7.1

Never change a winning team…

Squarespace had met hun CMS-versie 7.0 een stevig pakket uitgebouwd. Gebruikers konden eenvoudig aan de slag om een knappe website te maken. Hij reageerde mooi responsive (als je hem juist maakte) en met custom CSS kon je de website helemaal (beyond) naar je hand zetten. Love it!

En toen kondigde Squarespace aan dat ze begonnen met de uitrol van Squarespace 7.1. Ondanks het cijfer een kleine upgrade lijkt te zijn, was dat echter niet zo. Drastische veranderingen in het CMS, wat voor veel reactie zorgde tussen de designers en het vertrouwen was wat zoek in het nieuwe systeem. Waarom zou je dat knap en volledig systeem van 7.0 op pensioen sturen?

Hello 7.1!

Eerlijk? Ik heb nog een half jaar de kat uit de boom gekeken. Waarom zou ik al mijn kennis overboord gooien? Als Squarespace Expert en Squarespace Authorized Trainer heb je wel wat bagage mee over het CMS…

Vanaf januari hakte ik echter de knoop door en ging resoluut voor Squarespace 7.1. En hier heb ik nog geen spijt van. Ik zou zeggen “nog geen seconde spijt”, maar het was toch even zoeken en vloeken in het begin :-)

Wat in het begin een CMS leek voor de ‘ondernemer die zelf zijn website maakt’, is ondertussen uitgegroeid tot een CMS dat klaar is voor de toekomst. Enkele weken geleden deed Squarespace nog de uitrol van ‘Fluid Engine’, wat je de mogelijkheid geeft in lagen te werken en je alle controle geeft over je desktop view en mobile view.

Ga je zelf met Squarespace aan de slag? Dan kan je in deze blog enkele nuttige tips vinden.

 
  1. pas je ‘Language & region’ aan.

Terwijl je vroeger nog custom CSS nodig had om de subtitels bij het naamveld in een formulier aan te passen, kan je dit nu automatisch juist zetten door je ‘language & region’ juist te zetten.

  1. Ga naar Settings

  2. Klik op Language & Region

  3. Verander de Default Site Language naar Dutch (Belgium)

 

2. Lijn onder actieve link in navigatie verwijderen

Standaard voorziet Squarespace een lijn onder de pagina die actief is in de navigatie. Maar misschien stoor je je hier aan. Dan kan je met een beetje CSS deze lijn eenvoudig verwijderen.

  1. Klik op Design

  2. Kies voor Custom CSS

  3. Plak deze code in het witte veld en bewaar

.header-nav-item--active a { background-image: none !important; }

 

3. Plaats een foto over de breedte van je scherm

In Fluid Engine krijg je een raster te zien om je elementen te plaatsen. Dit raster loopt echter niet tot aan de randen.

Wil je een foto (of een ander element) tot aan de rand laten lopen? Sleep dan de foto tot tegen de rand van je scherm en pas de grootte van je foto-element aan door met de indicators (die ronde bolletjes op de rand als je het selecteert) te slepen.

 

4. toon of verberg het raster

Zoals gezegd zie je in Fluid Engine een raster om je elementen te plaatsen. Wil je dit raster even weg hebben, zodat je het resultaat kan zien? Duw dan op de letter ‘G’ op je toetsenbord. Het raster opnieuw tonen? Duw terug op de letter ‘G’.

 

5. meerdere elementen tegelijk verplaatsen

Je hebt al snel verschillende elementen tegelijk in een sectie staan. Ze staan toch wat te dicht op de foto die je er boven plaatste, dus je wil de elementen allemaal wat naar beneden verschuiven. Je kan dit met elk element apart gaan doen. Maar door de elementen te selecteren met behulp van de Shift-toets kan je meerdere elementen tegelijk selecteren en verplaatsen.

 

Enkele tips… Er zijn er nog tientallen die ik je kan geven. En vermoedelijk komen er nog wel wat in een volgende blog terecht. Maar voor nu moet je het hiermee stellen :-) Hopelijk ben je er iets mee.

Zit je vast? Laat het me gerust weten of boek een Support Call in.

Vorige
Vorige

Een webshop in Squarespace die bancontact of iDeal accepteert? Het Kan!

Volgende
Volgende

Wat? Zet jij niet in op social media?